MASAŽU je moguće definirati kao primjenu sustavne manipulacije mekih tkiva u terapijske svrhe.

Masaža je jedna vrsta umjetnosti dodira koja ima veoma ljekovita svojstva,kako za tijelo, tako i za um. Masaža povećava izlučivanje hormona serotonina koji je zaslužan za dobro raspoloženje, ali i potiče tijelo na prozvodnju hormona endorfina koji je prirodni analgetik, te na taj način smanjuje bolove. Smanjuje razinu hormona stresa kortizola i na taj način reducira stres i spriječava bolesti koje nastaju kao njegove posljedice.

U fizičkom smislu dobro iskreirana i izvedena masaža utječe na sve strukture našega tijela. Sami pokreti kod masaže potiču površinsko čišćenje kože od epidermalnih ljuskica, što omogućuje otvaranje pora i poboljšavanja disanja, koje se u značajnoj mjeri odvija i preko naše kože. S time se regulira rad znojih i lojnih žlijezda, a napetost kože poboljšava se zahvaljujući stimulaciji kolagena i elastina u njoj. Poboljšanje cirkulacije,koje se manifestira crvenilom na površini kože, ukazuje na bolju razmjenu tvari u koži dopremanju veće količine kisika i hranjivih tvari, kao i bolju detoksikaciju štetnih produkata metabolizma.

Današnji moderni način života uvelike utječe na naše zdravlje.Loše , odnosno neprirodno držanje tijela osim što izaziva bolove u mišićima i zgobovima, isto tako potiče stres te probavne smetnje.
Zbog položaja tijela najviše su ugroženi vrat, ramena, leđa, slabine, noge i stopala. Loši stolci i dugotrajno sjedenje za računalom najveći su krivci za bolove u području vrata, ramena, kralježnice i slabina.
Užurban način života i pritisak na poslu , izazivaju stres i napetosti u tijelu.
Loša i nezdrava prehrana, gdje se često hranimo brzom hranom, izaziva probavne smetnje.
Loše emocije poput stresa, tjeskobe, uzrujanosti, straha, izazivaju napetost mišića. Zbog stalne napetosti mišići ostaju stegnuti, te u njima ostaju otpadne tvari poput mliječne kiseline. To također u mnogim slučajevima uzrokuje bol, koči mišiće i sprječava slobodu pokreta. Takve napetosti najčešće se pojavljuju u vratu, leđima i bokovima.

Mnoga istraživanja o masaži usredotočena su na učinke uklanjanja boli. Kada nas nešto boli, prirodni instinkt potiče nas da trljamo, masiramo ili diramo bolno područje.

Kvalitetna masaža uklanja napetosti iz mišića, omogućavajući brzo oslobađanje nagomilanih otpadnih štetnih tvari. Masaža će umiriti napeti živčani sustav, a razne tehnike masaže uključuju glađenje, tiskanje i udaranje te pomažu ukloniti bol i toksine te poboljšati tonus mišića. Stručna masaža poboljšati će i vitalnost organizma.